Mogen we nog verdrietig zijn?

Ik kom het zo vaak tegen. Verdrietig zijn mag niet.In het “beste” geval mag het even en dan moeten we toch naar de positieve kanten kijken.We worden overal herinnert aan het “dankbaar zijn voor de goede dingen”. Als we iemand verliezen zeggen we “vergeet al de fijne momenten niet”, als iemand zich niet goed voelt dan zeggen we “morgen gaat het vast weer beter”. Als we balen omwille van de corona-maatregelen worden we overspoelt met “in de oorlog was het veel erger”. Anderen doen het voor ons en wij doen het voor ons zelf en de anderen. We kunnen niet om met verdriet.Als we zelf of iemand in onze omgeving verdrietig is, dan komt ons hoofd af met duizenden redenen waarom het allemaal eigenlijk wel meevalt. We moeten positief blijven.Eerlijk, ik erger me er dood aan. Aan al de “positieve berichten” die ik zie passeren.Ik zie namelijk in de praktijk welke “schade” dat aanricht. De kinderen en jongeren die ik begeleid. Allemaal hebben ze geleerd dat verdrietig zijn en boos zijn niet mag. Maar weet je, ze voelen het toch. Ze zijn soms boos, ze zijn soms verdrietig. En dan gaan ze super hard hun best doen om dat toch maar niet te voelen. Positief kijken, dankbaar zijn, vriendelijk doen ook al zijn ze boos. En het ergste is….dat lukt dus niet.En ze voelen zich nog ellendiger dan ervoor. Want nu falen ze ook nog. Stellen ze anderen teleur. Ik oefen dat dan met hen. Verdrietig zijn, bij verdriet blijven, niet zeggen het valt wel mee, niet zeggen het komt wel goed. Want weet je, ook zonder al dat positieve, verdriet komt en gaat vanzelf wel. We hoeven er niet mee te vechten. Verdriet wil gevoeld worden. Net zoals elke andere emotie. Verdriet hoort bij iets waardevol vinden. Als iets waardevol is en het loopt anders, dan doet dat verdriet. Niet meer en niet minder.Tijdens de ACT4Kids training leer ik kinderen bij hun gevoel te blijven. Of het nu angst is, of boosheid, verdriet of blij zijn. In de oudertraining leer ik ouders wat zij nodig hebben om bij het verdriet van hun kind te blijven. Zonder te fixen. En in de therapie is het altijd nodig om te laten voelen dat je dus werkelijk alles mag voelen wat je voelt.

Wil jij dit ook leren. Of wil je meer informatie over ACT 4 Kids of ACT en opvoeden? Mail dan naar sien@dequeeste.eu

#acceptatie#verdriet#sadness#ACT#therapie#lovemyjob#psycholoog#ACT4Kids#ACTenopvoeden#opvoeden#emotiesmogenerzijn#verdrietmagerzijn

Foto door Alexander Krivitskiy via Pexels